Struikelstenen in Zaanstad 4 en 5 Mei

Op 4 en 5 mei 2023 kunt u een wandeling (of fietsroute) maken langs de Struikelstenen in straten in Zaanstad om even stil te staan bij de gebeurtenissen; aan de weggevoerde en omgebrachte Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De route gaat langs 156 struikelstenen, of Stolpersteine genoemd, op 54 locaties.

Het gaat om plekken waar voor de Tweede Wereldoorlog Joodse gezinnen woonden. Veel Joodse inwoners overleefden de oorlog niet, nadat ze waren afgevoerd naar concentratiekampen. Op de stenen staan de namen van de voormalige bewoners van de huizen. Het idee is dat je bij het zien van de stenen, even ‘struikelt’ in je hoofd en in je hart over de geschiedenis van de mensen achter de namen op het steentje.

Via de link (hieronder) ontdekt u de locaties van de Struikelstenen in Zaanstad en met een beschrijving van de Stolpersteine.

Wandel-fietsroute_locaties Struikelstenen Zaanstad

 

Extra informatie:

Struikelstenen, of Stolpersteine, zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

De Werkgroep Struikelstenen Zaanstad streeft ernaar dat in 2023 alle 177 omgebrachte Zaans-Joodse inwoners worden herinnerd door middel van deze gedenktekens.

Van de bijna driehonderd Joden die begin 1942 woonden in het gebied dat nu Zaanstad is, stierven ruim 170 personen een voortijdige dood, vrijwel allen in Auschwitz of Sobibor. Van hen heeft het merendeel geen graf. Aangezien een mens pas is vergeten als zijn/haar naam vergeten is, wil de werkgroep de namen van alle omgekomen Zaanse Joden zichtbaar maken. Daarmee ontstaat een gebroken namenlint door de stad: een monument dat de herinnering aan de weggevoerde Zaanse Joden levend houdt.

De realisatie van het project Struikelstenen wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van vele particulieren en onder andere de volgende fondsen:

Honig Laan Fonds, Associatie Uitvaartfonds, Bredenhofstichting, P.M. Duyvis fonds, Jacob Stinsfonds, Gerrit Blaauwfonds.

Bronnen: http://4en5meizaanstad.nl/ https://www.joodsmonument.nl/

Foto’s: Sevim Kurt

Leave A Comment